WandelCoaching
Een prachtige vorm van Coaching, samen op stap, een hele natuurlijke manier om tot jezelf te komen. De natuur is een prachtig instrument om die verbinding weer te voelen of te beleven, zeker ook door haar krachtige symbolische werking. Door het wandelen kom je letterlijk en figuurlijk in beweging, niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. Vanuit mijn praktijk in de gemeente Edam-Volendam grenzend aan de Beemster polder lopen we zo de natuur in. 

Een (vroege) ochtend wandeling is een zegen voor de hele dag!

Bewuste transities
Veel mensen die ik ken hebben een ritueel dat uitgevoerd wordt om de transitie in- of uit hun slaap te maken. Er zijn mensen die de dag absoluut niet starten voordat hij/zij een kop koffie op heeft. Kinderen willen vaak niet slapen zonder verhaaltje of een muziekje. Als ik mijn tanden niet gepoetst heb en geen water over mijn gezicht gooi nadat ik uit bed ben gekomen, begint mijn dag gewoon niet goed. Dit doen brengt me in het moment en in de dag die komen gaat. Het is het moment dat ik mijn dagelijkse keuze maak om wakker te zijn.
Je zou kunnen zeggen dat transities een manier zijn om jezelf voor te bereiden op wat je gaat doen. We doen het allemaal – aldoor.
Van bidden voor het eten tot het vastzetten van onze golfspikes in het gras voordat we een putt maken. Er zijn gebaren die we maken, bewust of onbewust, die ons voorbereiden op wat we nu gaan doen. Je kunt bewust of onbewust een wandeling maken.

De transitie naar een wandeling
Voordat je de deur uitgaat voor een wandeling zijn er twee dingen die je moet doen:
Je lichaam voorbereiden en de aandacht van je geest richten. 
De sleutelwoorden zijn hier: voorbereiding en intentie. De mentale voorbereiding voor de wandeling begint met vast te stellen hoe je er op dit moment voorstaat en hoe je er voorstaat in het grotere geheel. Vervolgens beslis je hoe je het beste aan allebei tegemoet kunt komen, als dat mogelijk is.

Ga na waar je op dit moment staat. Is er iets fysieks aan de hand waarmee je tijdens het wandelen rekening zou moeten houden? Is er iets emotioneels of mentaals?
Als er enige aanpassingen moeten worden gemaakt als gevolg van ziekte, stijfheid of wat dan ook, neem dan wat tijd om na te denken over welke aanpassing dat moet zijn. Als je moe bent, kun je beslissen om een veel kortere wandeling te maken dan gebruikelijk. Of je kunt spierpijn hebben van een activiteit van de dag ervoor. Wat het ook is, wees je er bewust van en vraag jezelf af of er iets is wat kan verhinderen dat je wandeling een geweldige wandeling wordt. Je kunt dan je wandeling aanpassen om hiermee rekening te houden.

Kijk naar het grotere geheel. Hoe past deze wandeling in je leven als geheel? Heb je de volgende drie dagen non-stop zakelijke vergaderingen, waaraan je je niet kunt onttrekken?
Hoe ga je in vredesnaam over twee weken dat –vierdaagse- wandelevenement doen als je deze maand maar drie kilometer hebt gewandeld?

Denk na over welke aandachtspunten je in deze specifieke wandeling wilt oefenen.
Vind je het moeilijk om je bekken recht te houden?
Misschien moet je vandaag de “1 minuut aan / 1 minuut uit” oefeningen doen. Wat wil je uit deze wandeling halen? Hoe kun jij er zoveel mogelijk uit halen?

Neem je voor om jezelf te observeren gedurende je wandeling. Stel zo nodig je horloge in om iedere 3 minuten af te gaan, zodat je jezelf eraan herinnert om te checken hoe je het doet? Je kunt geen verbeteringen in je wandelen aanbrengen als je niet opmerkt wat er gaande is.
Dit zijn een paar dingen waarmee je je lichaam voorbereidt op een wandeling:

  • Drink voldoende! Drink gedurende de hele dag genoeg water, maar vooral voor, tijdens en na het wandelen. De beweging van wandelen helpt je lichaam gifstoffen af te voeren en water helpt al die afvalcellen uit je systeem te krijgen. De aanbeveling is dat een gemiddelde persoon per dag twaalf glazen van 2,5 dl water moet drinken. Dat is veel om vol te houden, maar belangrijk om te doen, vooral als je een wandelaar bent. 
  • Brandstof. Tenzij je van plan bent om meer dan twee of drie uur te lopen of je bent diabeet en moet je bloedsuikerwaarde goed in de gaten houden, is er geen reden om eten mee te nemen op je wandeling. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand van honger is omgekomen tijdens het wandelen.

Als je aandacht tijdens het wandelen uitgaat naar voedsel, ben je met het verkeerde bezig! Het ervaren van de natuur in al zijn glorie of werken aan je techniek houden je lichaam en geest voldoende bezig.

Ga geen inspannende wandeling doen direct na het eten. Een rustige wandeling na het eten is wel en geweldig idee, vooral als je een enorm kerstdiner achter de rug hebt. Dan is het goed om naar buiten te gaan en de dufheid eruit te wandelen en vooral ver weg te blijven van de extra porties dessert.

Draag goede schoenen. Ik weet dat dit voor zich zou moeten spreken, maar het is verbazingwekkend hoeveel mensen ik zie wandelen op schoenen die ofwel te stug zijn, ofwel verhoogde hakken hebben. Geen van deze doen je voeten of benen goed. Je schoenen moeten comfortabel zijn en passen als pantoffels. Trek de veters niet te strak aan, want daarmee kun je je wreven irriteren.

Doe wat losmaak oefeningen. Ik doe ze altijd trouw voordat ik ga wandelen of hardlopen. Ze dienen om de spieren te ontspannen en de gewrichten los te maken, zodat je met een meer vloeiende stijl kunt lopen. Ener(chi) stroomt gemakkelijker door gewrichten die open en ontspannen zin. Dus als je wilt dat wandelen voor je doet waar het voor bedoeld is, begin dan iedere wandeling met een serie losmaak oefeningen.
De volgende losmaakoefeningen maken de belangrijkste gewrichtssystemen in je lichaam los en ontspannen. Het gaat van onder naar boven.

  • enkels
  • knieën
  • heupen
  • heiligbeen
  • wervelkolom
  • schouders

Losmaakoefeningen
Deze worden besproken vooraf aan de wandeling.
Aansluitend beginnen wij met de wandeling.
Na de wandeling het proces van herstel en evaluatie.
Herstel is wat je met je lichaam doet en evaluatie is wat je met je geest doet!

© Copyright Support Personeeldiensten | Site by Pixel WebDesign

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt Support Personeelsdiensten gebruik van cookies.
Meer informatie Ok